Sunday 5 July 2020

Kis Magyar Bestiárium

És most valami egészen más.

Fiatalon, még újságíró koromban éltem-haltam a humoros írásokért, ebből született meg a Kis Magyar Bestiárium című sorozat, amelyben mítikus állatfajokat mutattam be szatírikus stílusban. Most véletlenül rábukkantam eme remekműre, ezért megosztom az első bejegyzést:



1. A mecseki tigris

Sokan kétségbe vonják a Mecsekben élő tigrispopuláció létezését, pedig valóságos élőlényről van szó.
A tigris valójában Magyarországon őshonos állatfaj volt, de már régen kihalt. Első példányait még a honfoglaló magyarok hozták a Kárpát-medencébe, és kacagány néven nevezték. A kacagány sárga szőrű nagymacskaféle volt hátán fekete csíkokkal, hegyes fogai és karmai voltak. Tetszetős bundája miatt előszeretettel vadászták eleink. A kacagányt hamarosan csak mente és jurta szőnyeg formájában lehetett látni, ami rövidesen a kihalásához vezetett.
A napjainkban észlelt tigris a közhiedelemmel ellentétben nem megszökött, se nem eltévedt, ő az Indonesia Toursszal érkezett hazánkba. Egyszerű turista ő, aki imád a természetben járni, és könnyen felismerhető a nyakában lógó japán fényképezőgépről. Ritkán mutatja magát, igen szégyellős fajta, jobbára csak tizenéves gyermekek társaságát kedveli. A mecseki tigris éjszaka turistaszállásokon alszik, nappal ősei nyomait keresi az erdőben és a múzeumokban. Tápláléka főleg szendvicsekre és Coca-Cola Vanillára korlátozódik, de nem veti meg a hazai gyártású ropit sem. A mecseki tigris nem igen áll szóba a helyiekkel, mert azok rendszerint elfutnak előle. Azt hiszik, a tigris veszélyes jószág, ezért minduntalan próbálják megkeresni, hogy lelőjék, mások előszeretettel gyűjtik a tigris által elszórt kólásüvegeket és használt ceruzaelemeket.
A mecseki tigrisre eddig még nem bukkantak, de egy szemtanú állítja, hogy látta a busz hátuljában integető nagymacskát, amint a Baranyajenő-Szingapúr járattal elhagyta az országot.

No comments:

Post a Comment