Sunday 5 July 2020

A bihartordai fekete párduc

A Kis Magyar Bestiárium mítikus lényeinek második leírása:


2. A bihartordai fekete párduc

A bihartordai fekete párduc csak éjszaka aktív, ezért még senki sem látta. Sokan ezért láthatatlannak hiszik, a fekete párduc pedig a fűben lapulva mosolyogva hallgatja a mezőn dolgozó emberek meséit.
Az állat előfordulása a bihari szavannás-sztyeppés vidék, a lakott területeket messze elkerüli. Gyakorlott szemű természetjáró azonban egyfajta szabadidőruha emblémáján is ott találja, amint rá akar vetődni arra, aki őt „pumának” nevezi. A fekete párduc jellegzetességei: hegyes fülek, kipödört bajusz, fekete bőrdzseki, bőrnadrág, bőrcsizma. Elengedhetetlen tartozéka egy chopper, ami letámasztott állapotban az állat tartózkodási helyét jelzi. A hím párduc hosszú hajat és tetoválásokat visel, ettől teljesen függetlenül a nőstény párduc is.
A párduc hússal táplálkozik, a fiatalabb példányok kétéves korukig főleg Túró Rudival és cukorkával. A felnőtt fekete párduc kiegészíti még étrendjét vízzel, péksütemény-félékkel és sörrel is. A közhiedelemmel ellentétben nem vadászik jámbor háziállatokra, ő csupán nőstény társait hajtja fel.
Sokan kutatták már a bihartordai fekete párduc rejtélyét, de rá eddig még nem bukkantak a föntebb említett okokból kifolyólag. Mégis a helyiek rajongása és tisztelete miatt több kutató vállalkozott a keresésére. Egyesek találtak elmosódott nyomokat egy-egy motoros találkozó után, de az élő állatot még nem sikerült lencse végre kapniuk. A helyiek közül néhányan állítják, hogy éjszakánként látták a vasútállomás környékén dohányozni, vagy a restiben egy pohár csapolt sör mellett, de ezekre a hiedelmekre nincs magyarázat. A bihartordai fekete párduc létezésére az egyetlen bizonyíték egy nagyrábéi kocsma hátsó traktusában a falra kiterített fekete párducbőr, amit egy termetes példány felejthetett ott egykoron.

No comments:

Post a Comment